Ταξίδια Μέσα Από Τη Λογοτεχνία!

Η Λογοτεχνία είναι για μένα ένα «παράθυρο» σ' έναν μαγικό κόσμο. Κάθε βιβλίο μάς ταξιδεύει σε κόσμους πραγματικούς ή φανταστικούς, τωρινούς, μελλοντικούς ή παρελθοντικούς. Ένα είναι το μόνο σίγουρο, κάθε βιβλίο που μας ενθουσιάζει, μας εντυπωσιάζει ή μας μαγεύει θέλουμε να το μοιραστούμε με άλλους φίλους-αναγνώστες. Έτσι κι εγώ, θέλω να μοιραστώ μαζί σας όσα βιβλία με ενθουσίασαν και με «γέμισαν» με πρωτόγνωρες ιδέες, εικόνες και συναισθήματα. Σαφώς και η άποψη του κάθε αναγνώστη είναι μοναδική και ένα βιβλίο που εμείς λατρέψαμε μπορεί κάποιος άλλος να το αντιπάθησε ή ακόμα και να το μίσησε... Μέσα από αυτήν την οπτική θεωρώ φρόνιμο να μη σχολιάζω όσα βιβλία δεν με εντυπωσίασαν ή με άφησαν αδιάφορη, διότι η άποψή μου είναι απολύτως υποκειμενική. Δεν θα ήθελα να προκαταλάβω αρνητικά κανέναν αναγνώστη, αποτρέποντάς τον από το να διαβάσει ένα βιβλίο το οποίο, ενδεχομένως, να τον ενθουσιάσει. Κάθε βιβλίο απαιτεί το κατάλληλο περιβάλλον, το υπόβαθρο και την ανάλογη διάθεση για να εκτιμηθεί, οπότε καλό θα είναι να μην απορρίπτουμε ποτέ τίποτα. Η έκφραση και αποτύπωση της δικής μου γνώμης για κάθε βιβλίο -αλλά και των απόψεων και σχολιασμών άλλων φίλων-συγγραφέων-αναγνωστών, που αναγράφονται στη σχετική κατηγορία-, έχουν ως μοναδικό σκοπό να εκφράσουν τον θαυμασμό μας για ορισμένα βιβλία που θεωρούμε άξια λόγου και θέλουμε να γίνουν ευρέως γνωστά, βοηθώντας έτσι τους αναγνώστες στην επιλογή του επόμενου βιβλίου που θα διαβάσουν. Πάντοτε με το μεγαλύτερο σεβασμό και θαυμασμό για όλους τους συγγραφείς, που μέσα από τις σελίδες των βιβλίων τους μας «ταξιδεύουν» μακριά από την εκάστοτε πραγματικότητα ή μας βοηθούν να την κατανοήσουμε καλύτερα, αλλά σε κάθε περίπτωση στολίζουν την ψυχή μας, οφείλω ένα μεγάλο ευχαριστώ!

Κλειώ Ισιδ. Τσαλαπάτη

Δευτέρα 18 Δεκεμβρίου 2017

«ΚΑΤΑΦΥΓΙΟ ΣΤΗ ΒΡΟΧΗ», του Κώστα Σιμενού – Γράφει η Κλειώ Τσαλαπάτη

«ΚΑΤΑΦΥΓΙΟ ΣΤΗ ΒΡΟΧΗ», του Κώστα Σιμενού – Γράφει η Κλειώ Τσαλαπάτη
Εκδόσεις: Άνεμος
Σελίδες: 388
Τιμή με έκπτωση: 13,90€

          Πάντα μου άρεσαν τα νουάρ φιλμ, με τις ατμοσφαιρικές και ενίοτε σκοτεινές σκηνές, τις μοιραίες, γοητευτικές ηρωίδες που είναι ικανές να εμπνεύσουν ασίγαστα πάθη και τους αρρενωπούς και θαρραλέους ήρωες που δεν διστάζουν να τα βάλουν με θεούς και δαίμονες προκειμένου να υπερασπιστούν το δίκαιο και τον έρωτά τους. Όμως, δεν περίμενα ποτέ ότι θα έφτανε στα χέρια μου ένα αντίστοιχο βιβλίο γραμμένο από Έλληνα συγγραφέα, το οποίο θα με ενθουσίαζε εξίσου, αν όχι περισσότερο. Το εκπληκτικό, καθηλωτικό νουάρ μυθιστόρημα με τίτλο «Καταφύγιο Στη Βροχή» του πολυτάλαντου συγγραφέα, ηθοποιού και σεναριογράφου Κώστα Σιμενού, που κυκλοφορεί από τις αγαπημένες εκδόσεις Άνεμος, είναι πολύ περισσότερα από όσα περιμένει κανείς από ένα αντιπροσωπευτικό δείγμα νουάρ λογοτεχνίας. Διαθέτει μια εξαιρετική, λιτή και μεστή γραφή, μια πρωτότυπη υπόθεση που καθηλώνει τον αναγνώστη από την πρώτη κιόλας σελίδα, μοναδικούς ήρωες που, αν και χάρτινοι, φαντάζουν ολοζώντανοι και ανθρώπινοι, καταιγιστική περιπέτεια με έντονες αποχρώσεις αστυνομικού, αδιάκοπο σασπένς και μυστήριο, έναν δυνατό σαρωτικό έρωτα και ένα απρόσμενο και ανατρεπτικό τέλος. Εν ολίγοις, είναι ένα μυθιστόρημα από αυτά που ο αναγνώστης διαβάζει με απληστία και θυμάται για πολύ καιρό ως ξεχωριστά.
          Ο Ανταίος Λαβέρτης είναι ο κεντρικός ήρωάς μας, ο οποίος είναι ένας επιτυχημένος συγγραφέας σχετικά μοναχικός, με λίγους παλιούς και πιστούς φίλους. Περνά τον χρόνο του κλεισμένος στον εργένικο κόσμο του, στη γεμάτη βιβλία σοφίτα του σε ένα σχετικά απομονωμένο σημείο των βορείων προαστίων. Αναζητώντας την παροδική λήθη μέσα σε ένα ποτήρι με δυνατό ποτό στο μπαρ του φίλου του Βάιου μια νύχτα με δυνατή χειμωνιάτικη βροχή, ο Ανταίος θα ζήσει τη μεγαλύτερη περιπέτεια της ζωής του, ξεκινώντας από την απρόσμενη γνωριμία του με τη γοητευτική Τέρρα Πασκάλ, μια μοιραία γυναίκα της νύχτας. Οι δύο αταίριαστοι αυτοί άνθρωποι θα έρθουν κοντά με έναν παράδοξο όσο και πρωτότυπο τρόπο, ενώ οι κόσμοι στους οποίους ανήκει ο καθένας τους είναι εκ διαμέτρου αντίθετοι. Όταν, όμως, υπάρχει έντονη η ερωτική επιθυμία, τότε οι αντιστάσεις είναι δυνατό να καμφθούν και οι άνθρωποι να ρίξουν τις άμυνες τους, καταφέρνοντας να προσεγγίσουν το έτερο ήμισύ τους όχι μόνο σωματικά αλλά, κυρίως, ψυχικά. Ο Ανταίος θα αφήσει κατά μέρος τις επιφυλάξεις και την ηθελημένη απομόνωσή του για να ζήσει ένα έντονο και σαρωτικό πάθος κοντά στην όμορφη Τέρρα που μπήκε απροσδόκητα στη ζωή του και εκείνη θα πετάξει το ψεύτικο "προσωπείο" που έχει συνηθίσει να φοράει για χρόνια, ξεδιπλώνοντας μια ευαίσθητη ψυχή που διψάει για τρυφερότητα, αγάπη, ειλικρίνεια και πνευματική καλλιέργεια.  
          Ο συγγραφέας μας παρασύρει σε ένα συναρπαστικό ταξίδι στον κόσμο δύο εντελώς διαφορετικών ανθρώπων, οι οποίοι αποφασίζουν να παλέψουν κόντρα σε όλους και σε όλα, αλλά κυρίως κόντρα στα πάθη και τις αδυναμίες τους. Οι αποφάσεις και οι πράξεις του παρελθόντος τους δημιουργούν εμπόδια που φαντάζουν ανυπέρβλητα, ενώ τα λάθη τους ζητούν επιτακτικά να πληρωθεί το τίμημά τους. Μέσα σε μία ατμόσφαιρα "σκοτεινιασμένη" από τη βροχή, ο Ανταίος και η Τέρρα βρίσκουν καταφύγιο στον απρόσμενο και καταλυτικό έρωτά τους. Τα πάντα φαντάζουν διαφορετικά από ό,τι είχαν ζήσει έως τότε, ενώ το μέλλον αν και αβέβαιο είναι κάτι για το οποίο αποφασίζουν να παλέψουν. Είναι, όμως, τελικά μόνο η θέλησή τους αρκετή για να καταφέρουν να πολεμήσουν τους πραγματικούς ή φανταστικούς δαίμονές τους, αλλά και να πληρώσουν το τίμημα που τους αναλογεί ή μήπως η πραγματικότητα τούς κρατά περισσότερο δέσμιους από όσο μπορούσαν ποτέ να φανταστούν; Είναι τελικά όλα όπως ακριβώς φαίνονται ή υπάρχουν καλά κρυμμένες παγίδες που ελλοχεύουν μέσα στις ίδιες τις αδυναμίες και τα πάθη τους;
          Το «Καταφύγιο Στη Βροχή» είναι ένα συναρπαστικό νουάρ μυθιστόρημα, καλογραμμένο και πρωτότυπο, όπου όλοι οι χαρακτήρες ξεδιπλώνονται με μαεστρία από το συγγραφέα, αποκαλύπτοντάς μας κάθε φανερή και κρυφή πτυχή τους, κάνοντάς μας κοινωνούς στα πάθη, τα λάθη, τα όνειρα και τις αδυναμίες κάθε ήρωα και παρασύροντάς μας σε μία απροσδόκητη, καθηλωτική περιπέτεια πέρα από κάθε φαντασία. Παρακολουθούμε κάθε βήμα τους με αγωνία, βαδίζουμε σε έναν κόσμο επικίνδυνο και γεμάτο παγίδες, απολαμβάνουμε κάθε αλησμόνητη στιγμή που εκείνοι ζουν και επιδιώκουμε μαζί με αυτούς την τελική κάθαρση και δικαίωση. Όμως, όσο και να προσπαθήσουμε δεν μπορούμε με τίποτα να προβλέψουμε την εξέλιξη αυτού του αριστοτεχνικού μυθιστορήματος που μας κρατάει σε σασπένς μέχρι και την τελευταία σελίδα του. Θερμά συγχαρητήρια στον συγγραφέα για το εξαιρετικό βιβλίο του, το οποίο και σας προτείνω ανεπιφύλακτα να διαβάσετε, Φίλοι μου!

Υπόθεση Οπισθόφυλλου:

«Δυο διαφορετικοί άνθρωποι, δυο διαφορετικοί κόσμοι συναντιούνται κάτω από ειδικές και παράξενες συνθήκες.

Εκείνος, συγγραφέας, μοναχικός, κλεισμένος στα βιβλία του και στον περιπετειώδη κόσμο του. Εκείνη, προϊόν της νυχτερινής ζωής, προσφερόταν σε όποιον της εξασφάλιζε άνεση και χρήμα. Το τίμημα βαρύ... Η ψυχική κούραση, ο φόβος κι η ανασφάλεια έχουν γίνει εφιάλτες κι έχουν αφήσει τα σημάδια τους, ενώ μια διπλή απειλή χτυπάει άμεσα την πόρτα της.

Μέσα στο θολό τοπίο της άγριας νύχτας, ο ένας παραβιάζει την πόρτα του άλλου και ανακαλύπτει μια καινούργια, αθέατη πλευρά του εαυτού του.

Η αντίθεση των δύο αυτών κόσμων γίνεται απρόσμενα έλξη. Μόνο που οι συνθήκες είναι δύσκολες κι επικίνδυνες. Κανείς δε γνωρίζει το μέλλον και, κυρίως, το παρελθόν του άλλου. Η επιρροή των αντιθέσεών τους είναι αμοιβαία και καθοριστική, αλλά για πόσο καιρό;

Η κατάσταση υπονομεύεται από το χθες και τίποτα δεν είναι όπως δείχνει. Η έντονη σχέση τους, χωρίς αύριο, γίνεται σιγά-σιγά μοιραία, σχεδόν μεταφυσική. Το φινάλε τους περιμένει δραματικό. Θα αντέξουν;


Εν τέλει, ποια είναι η πραγματικότητα που μας καθορίζει;»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου