Ταξίδια Μέσα Από Τη Λογοτεχνία!

Η Λογοτεχνία είναι για μένα ένα «παράθυρο» σ' έναν μαγικό κόσμο. Κάθε βιβλίο μάς ταξιδεύει σε κόσμους πραγματικούς ή φανταστικούς, τωρινούς, μελλοντικούς ή παρελθοντικούς. Ένα είναι το μόνο σίγουρο, κάθε βιβλίο που μας ενθουσιάζει, μας εντυπωσιάζει ή μας μαγεύει θέλουμε να το μοιραστούμε με άλλους φίλους-αναγνώστες. Έτσι κι εγώ, θέλω να μοιραστώ μαζί σας όσα βιβλία με ενθουσίασαν και με «γέμισαν» με πρωτόγνωρες ιδέες, εικόνες και συναισθήματα. Σαφώς και η άποψη του κάθε αναγνώστη είναι μοναδική και ένα βιβλίο που εμείς λατρέψαμε μπορεί κάποιος άλλος να το αντιπάθησε ή ακόμα και να το μίσησε... Μέσα από αυτήν την οπτική θεωρώ φρόνιμο να μη σχολιάζω όσα βιβλία δεν με εντυπωσίασαν ή με άφησαν αδιάφορη, διότι η άποψή μου είναι απολύτως υποκειμενική. Δεν θα ήθελα να προκαταλάβω αρνητικά κανέναν αναγνώστη, αποτρέποντάς τον από το να διαβάσει ένα βιβλίο το οποίο, ενδεχομένως, να τον ενθουσιάσει. Κάθε βιβλίο απαιτεί το κατάλληλο περιβάλλον, το υπόβαθρο και την ανάλογη διάθεση για να εκτιμηθεί, οπότε καλό θα είναι να μην απορρίπτουμε ποτέ τίποτα. Η έκφραση και αποτύπωση της δικής μου γνώμης για κάθε βιβλίο -αλλά και των απόψεων και σχολιασμών άλλων φίλων-συγγραφέων-αναγνωστών, που αναγράφονται στη σχετική κατηγορία-, έχουν ως μοναδικό σκοπό να εκφράσουν τον θαυμασμό μας για ορισμένα βιβλία που θεωρούμε άξια λόγου και θέλουμε να γίνουν ευρέως γνωστά, βοηθώντας έτσι τους αναγνώστες στην επιλογή του επόμενου βιβλίου που θα διαβάσουν. Πάντοτε με το μεγαλύτερο σεβασμό και θαυμασμό για όλους τους συγγραφείς, που μέσα από τις σελίδες των βιβλίων τους μας «ταξιδεύουν» μακριά από την εκάστοτε πραγματικότητα ή μας βοηθούν να την κατανοήσουμε καλύτερα, αλλά σε κάθε περίπτωση στολίζουν την ψυχή μας, οφείλω ένα μεγάλο ευχαριστώ!

Κλειώ Ισιδ. Τσαλαπάτη

Παρασκευή 8 Δεκεμβρίου 2017

«ΕΡΩΤΕΥΜΕΝΟ ΑΙΜΑ», του Μιχάλη Σπέγγου – Γράφει ο Σπύρος Μπαλτογιάννης

«ΕΡΩΤΕΥΜΕΝΟ ΑΙΜΑ», του Μιχάλη Σπέγγου – Γράφει ο Σπύρος Μπαλτογιάννης (Διευθυντής Ελληνογαλλικής σχολής Καλαμαρί)
Εκδόσεις: Διόπτρα
Σελίδες: 656
Τιμή με έκπτωση: 15,93€

«Ό,τι και να συμβεί, η αλχημεία και η αστρολογία δεν πρόκειται να επιστρέψουν και να αντικαταστήσουν τη χημεία και την αστρονομία. Στην ηθική και στην πολιτική, όμως, το παλαιό Κακό επιστρέφει με τα ίδια ή διαφορετικά ονόματα».
John Grey

Θα έβαζα εισαγωγικά στο «κακό» και θα συμπεριελάμβανα σ’ αυτό τον «έρωτα». Το ανεξάντλητο πυρηνικό καύσιμο της λογοτεχνίας. Με τα πυρηνικά, όμως, δεν παίζεις εκτός αν είσαι ειδικός. Και ειδικός να είσαι πάλι δεν παίζεις αν είσαι ανέραστος!
Μιχάλης Σπέγγος: Πυρηνικός φυσικός-Εραστής του Λόγου, και όχι μόνο-Λογοτέχνης
Τίτλος: Ερωτευμένο αίμα. Μου επιτρέπει (ο τίτλος) να το κάνω δώρο στις γιορτές και στους κουλτουριάρηδες φίλους μου και ταυτοχρόνως να το προτείνω στους γνωστούς μου που τρέφονται με τα ευπώλητα.
Περιεχόμενο: Διαβάζοντας τις πρώτες σελίδες δύσκολα σταματάς ακόμη και αν κλείνουν τα μάτια σου από την κούραση. Διαβάζεις μικρές «αυτοτελείς» φόρμες μέσα στη μεγάλη φόρμα του μυθιστορήματος, που σημαίνει ότι μπορείς σε κάποιο σημείο να διακόψεις να στοχαστείς και να επανέλθεις.
Τέλος, νομίζω ότι το ερωτευμένο αίμα ενίσχυσε την άποψή μου, αυτή που με τη σειρά της είχε προενισχύσει η ανάγνωση της χιλιάρας του Βαγγέλη Σιαφάκα, ότι η ιστορία, ίσως η μικροϊστορία, πρέπει να διδάσκεται με τη συνδρομή των λογοτεχνικών κειμένων για να αποτελεί η γνώση συστατικό ταυτόχρονα της δικαιοσύνης, της απόλαυσης και της απόδοσης μιας ανυστερόβουλης αλήθειας.
Σε ένα βιβλίο με τίτλο «Η λογοτεχνία μπορεί να ενθαρρύνει την κατανόηση μεταξύ αιώνιων εχθρών» ο Άμος Όζ μεταξύ άλλων έλεγε:
Αν αγοράσεις ένα εισιτήριο για μια ξένη χώρα, είναι πιθανόν να δεις τα μνημεία, τα παλάτια και τις πλατείες, τα μουσεία, τα τοπία και τις ιστορικές τοποθεσίες… να συνομιλήσεις με τους ντόπιους. Αργότερα γυρίζεις στο σπίτι σου με μια στοίβα φωτογραφίες ή κάρτες. Όμως αν διαβάσεις ένα μυθιστόρημα κατέχεις το εισιτήριο για τις πιο μύχιες γωνιές μιας χώρας και των ανθρώπων της… Καθώς διαβάζεις ένα μυθιστόρημα, είσαι πραγματικά καλεσμένος στα καθιστικά των άλλων ανθρώπων, στα γραφεία τους, στα παιδικά δωμάτια, στις κρεβατοκάμαρές τους. Είσαι επισκέπτης των μυστικών τους, της λύπης, της χαράς, των ονείρων τους.
Να γιατί πιστεύω ότι η λογοτεχνία είναι μια γέφυρα ανάμεσα στους ανθρώπους.
Η περιέργεια μπορεί να είναι μια ηθική αξία. Πιστεύω ότι το να φαντάζεσαι τον άλλον μπορεί να είναι αντίδοτο στον φανατισμό. Όταν φαντάζεσαι τον άλλον μπορεί να γίνεις όχι μόνον ένας καλύτερος επιχειρηματίας ή καλύτερος εραστής αλλά ακόμη και καλύτερος άνθρωπος.
Όλα τα παραπάνω επιβεβαιώνονται από τη γραφή του Μιχάλη Σπέγγου.

Υπόθεση Οπισθόφυλλου:

«Τρεις ερωτικές ιστορίες του σήμερα. Ένα αόρατο νήμα τις συνδέει με μια ερωτική ιστορία του χθες, αποδεικνύοντας ότι η μαγική δύναμη του έρωτα διαπερνά τον χώρο και τον χρόνο, μπορεί να δικαιώσει το χθες και να συνταράξει το σήμερα.

Γιάννενα, δεκαετία του ’30
Οι ιστορίες τεσσάρων ατόμων διασταυρώνονται με δραματικό τρόπο. Η Αμαλία, μια καλλονή της εποχής, ξελογιάζεται από έναν αξιωματικό του στρατού. Μένει έγκυος, ενώ εκείνος τραβάει τον δρόμο του.
Ο Τάκης, ένας τύπος βίαιος, φιλόδοξος και με μια παράξενη ηθική, έχει γυρίσει από την Αμερική κακήν κακώς σε μια εποχή που άλλοι πήγαν και στέριωσαν. Ο Γιάννης Ρήγας είναι γιατρός με ένα ανομολόγητο πάθος για τις γυναίκες.
Ο μοναχογιός του Πέτρος είναι ένας ρομαντικός ιδεολόγος και διανοούμενος. Όταν οι τέσσερις θα συγκατοικήσουν, το αρχοντικό του Ρήγα θα μοιάζει με πυριτιδαποθήκη, ενώ γύρω τους η Ιστορία προχωρά με φωτιά και μαχαίρι.

Αθήνα, σήμερα
Τρία αδέρφια, κοντά στα πενήντα, συνεχίζουν να αναζητούν τον έρωτα. Ο Μιχάλης, διάσημος ογκολόγος, βρίσκεται στα πρόθυρα μιας τεράστιας ανακάλυψης, αλλά στην προσωπική του ζωή συντηρεί μια αδιέξοδη παράνομη σχέση.
Ο Άλκης, μεγαλοδημοσιογράφος και εργένης εκ πεποιθήσεως, αναζητεί την επιβεβαίωση σε εφήμερες σχέσεις.
Η Βιβή, διαλυμένη στην προσωπική της ζωή και με οικονομικά προβλήματα να την πνίγουν, ξοδεύεται σε καταδικασμένες καταστάσεις.
Τα τρία αδέρφια είναι εγγόνια του Τάκη και της Αμαλίας· ή μήπως όχι; Μια απροσδόκητη έρευνα για το παρελθόν της οικογένειας θα αλλάξει τη ζωή τους για πάντα και θα τους κάνει να συνειδητοποιήσουν ότι, όσο κι αν άλλαξαν οι εποχές και οι συνθήκες, η μαγική δύναμη του έρωτα διαπερνά τον χώρο και τον χρόνο, μπορεί να δικαιώσει το χθες και να συνταράξει το σήμερα.»


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου