Ταξίδια Μέσα Από Τη Λογοτεχνία!

Η Λογοτεχνία είναι για μένα ένα «παράθυρο» σ' έναν μαγικό κόσμο. Κάθε βιβλίο μάς ταξιδεύει σε κόσμους πραγματικούς ή φανταστικούς, τωρινούς, μελλοντικούς ή παρελθοντικούς. Ένα είναι το μόνο σίγουρο, κάθε βιβλίο που μας ενθουσιάζει, μας εντυπωσιάζει ή μας μαγεύει θέλουμε να το μοιραστούμε με άλλους φίλους-αναγνώστες. Έτσι κι εγώ, θέλω να μοιραστώ μαζί σας όσα βιβλία με ενθουσίασαν και με «γέμισαν» με πρωτόγνωρες ιδέες, εικόνες και συναισθήματα. Σαφώς και η άποψη του κάθε αναγνώστη είναι μοναδική και ένα βιβλίο που εμείς λατρέψαμε μπορεί κάποιος άλλος να το αντιπάθησε ή ακόμα και να το μίσησε... Μέσα από αυτήν την οπτική θεωρώ φρόνιμο να μη σχολιάζω όσα βιβλία δεν με εντυπωσίασαν ή με άφησαν αδιάφορη, διότι η άποψή μου είναι απολύτως υποκειμενική. Δεν θα ήθελα να προκαταλάβω αρνητικά κανέναν αναγνώστη, αποτρέποντάς τον από το να διαβάσει ένα βιβλίο το οποίο, ενδεχομένως, να τον ενθουσιάσει. Κάθε βιβλίο απαιτεί το κατάλληλο περιβάλλον, το υπόβαθρο και την ανάλογη διάθεση για να εκτιμηθεί, οπότε καλό θα είναι να μην απορρίπτουμε ποτέ τίποτα. Η έκφραση και αποτύπωση της δικής μου γνώμης για κάθε βιβλίο -αλλά και των απόψεων και σχολιασμών άλλων φίλων-συγγραφέων-αναγνωστών, που αναγράφονται στη σχετική κατηγορία-, έχουν ως μοναδικό σκοπό να εκφράσουν τον θαυμασμό μας για ορισμένα βιβλία που θεωρούμε άξια λόγου και θέλουμε να γίνουν ευρέως γνωστά, βοηθώντας έτσι τους αναγνώστες στην επιλογή του επόμενου βιβλίου που θα διαβάσουν. Πάντοτε με το μεγαλύτερο σεβασμό και θαυμασμό για όλους τους συγγραφείς, που μέσα από τις σελίδες των βιβλίων τους μας «ταξιδεύουν» μακριά από την εκάστοτε πραγματικότητα ή μας βοηθούν να την κατανοήσουμε καλύτερα, αλλά σε κάθε περίπτωση στολίζουν την ψυχή μας, οφείλω ένα μεγάλο ευχαριστώ!

Κλειώ Ισιδ. Τσαλαπάτη

Σάββατο 16 Δεκεμβρίου 2017

«Η ΜΑΓΙΣΣΑ», της Camilla Lackberg – Γράφει η Κλειώ Τσαλαπάτη

«Η ΜΑΓΙΣΣΑ», της Camilla Lackberg – Γράφει η Κλειώ Τσαλαπάτη
Εκδόσεις: Μεταίχμιο
Σελίδες: 848
Τιμή με έκπτωση: 17,91€

          Παρά το γεγονός ότι αυτό το καινούριο μυθιστόρημα της Camilla Lackberg είναι το πρώτο δικό της έργο που διαβάζω, είχα την αίσθηση πως οι ήρωες, τουλάχιστον το κύριο πρωταγωνιστικό ζευγάρι, όπως και η τοποθεσία της Φιελμπάκα, μου ήταν παράξενα οικείοι. Διόλου περίεργο φυσικά, αν αναλογιστεί κανείς τον αντίκτυπο που έχει κάνει διεθνώς έως σήμερα το συγγραφικό έργο της Σουηδέζας Αγκάθα Κρίστι, όπως την αποκαλούν. Με αυτό το νέο της βιβλίο, την «Μάγισσα» που κυκλοφορεί από τις αγαπημένες εκδόσεις Μεταίχμιο και είναι το δέκατο της σειράς με το ζευγάρι της Ερίκα και του Πάτρικ, μετέτρεψε πλέον και εμένα σε πιστή και φανατική αναγνώστριά της. Ένα αστυνομικό μυθιστόρημα ογκωδέστατο, αφού εκτείνεται σε σχεδόν 848 σελίδες, κάτι που προσωπικά θεωρώ ένα ακόμα πλεονέκτημά του καθώς λατρεύω τα πολυσέλιδα βιβλία, αλλά που αποτελεί γνήσιο "page turner" αφού δεν σου επιτρέπει να το αφήσεις λεπτό από τα χέρια σου άπαξ και το ξεκινήσεις. Μια ιστορία με σφιχτοδεμένη και πρωτότυπη πλοκή που "διακλαδώνεται" σε τρεις διαφορετικές εποχές, με την πρώτη στον 17ο αιώνα και την εποχή που η Εκκλησία είχε ως "σπορ" της το κυνήγι μαγισσών, τη δεύτερη τριάντα χρόνια πίσω από το τώρα, δηλαδή τη δεκαετία του ’80 και την τρίτη εποχή στο παρόν. Ο κοινός παρονομαστής όλων είναι η τοποθεσία όπου διαδραματίζονται και οι τρεις ιστορίες, αυτή της γραφικής, ήσυχης και αγαπημένης γενέτειρας και τόπου διαμονής της ίδιας της συγγραφέως, την παραθαλάσσια Φιελμπάκα της Σουηδίας.     
          Η εξαφάνιση και, στη συνέχεια, η αποκάλυψη της δολοφονίας ενός τετράχρονου κοριτσιού, της Νία, σε ένα ήσυχο αγρόκτημα στο δάσος έξω από τη Φιελμπάκα, θα "ταράξει" τα ήσυχα νερά της καλοκαιρινής ραστώνης στην οποία έχουν "βυθιστεί" οι περισσότεροι φιλήσυχοι κάτοικοι της περιοχής, μαζί με τους διάφορους τουρίστες που απολαμβάνουν τα παραθαλάσσια θέλγητρα που προσφέρει το γραφικό ψαροχώρι. Η σύμπτωση της ύπαρξης ενός αντίστοιχου γεγονότος πριν από περίπου τριάντα χρόνια στην ίδια ακριβώς περιοχή, σημαίνει συναγερμό σε ιθύνοντες και μη, ενώ η αστυνομία βάζει τα δυνατά της να εξιχνιάσει την αδίστακτη δολοφονία του αθώου παιδιού και να εντοπίσει τη ρίζα του κακού που χτύπησε για δεύτερη φορά την μικρή κοινωνία τους. Η Ερίκα, που κατά πολλούς αποτελεί το alter ego της χαρισματικής Lackberg, τυχαίνει να ερευνά την υπόθεση της Στέλλας, του τετράχρονου κοριτσιού που είχε δολοφονηθεί πριν από τριάντα χρόνια και είχε ανακαλυφθεί στο ίδιο ακριβώς σημείο με τη μικρή Νία, καθώς είναι το θέμα του επόμενου βιβλίου της. Το γεγονός ότι ο Πάτρικ, ο άντρας της Ερίκα, αναλαμβάνει μαζί με τους υπόλοιπους συναδέλφους του από την αστυνομία της Φιελμπάκα να εξιχνιάσει την μυστηριώδη αυτή υπόθεση, αναγκάζει την Ερίκα να "παραμελήσει" για λίγο τα τρία παιδιά τους και να ασχοληθεί πιο ενεργά με το όλο θέμα, συγκεντρώνοντας όσα περισσότερα στοιχεία μπορεί και διασταυρώνοντάς τα με αυτά της αστυνομίας, αφού κάθε βοήθεια είναι πολύτιμη.
          Οι υποψίες των περισσοτέρων στρέφονται προς τις δύο μεσήλικες πλέον γυναίκες, την Χέλεν και τη Μαρί, οι οποίες είχαν κατηγορηθεί και καταδικαστεί πριν από τριάντα χρόνια, όταν ήταν στην ηλικία των δεκατριών χρόνων, για τη δολοφονία της μικρής Νία. Η Χέλεν ζει με τον σύζυγο και τον γιό της εδώ και πολλά χρόνια στη Φιελμπάκα, ενώ η Μαρί βρίσκεται ξανά πίσω στη γενέτειρά της μετά από χρόνια, αφού πλέον είναι διάσημη ηθοποιός του Χόλιγουντ και γυρίζει ταινία στο συγκεκριμένο μέρος, για τη ζωή της Ίνγκριντ Μπέργκμαν. Οι υποψίες αρχικά στρέφονται εναντίον τους, αφού η συγκυρία αυτή είναι πολύ περίεργη για να αποτελεί απλά μία αθώα σύμπτωση. Είναι, όμως, πάντα τα φαινόμενα αυτά ακριβώς που βλέπουμε και οι προφανείς ύποπτοι οι πραγματικοί ένοχοι, ή μήπως υπάρχουν πολλά καλά κρυμμένα μυστικά κάτω από την τέλεια και αψεγάδιαστη επιφάνεια που συνήθως μας επιτρέπουν να δούμε;
          Η συγγραφέας φτιάχνει ένα αριστοτεχνικά πλεγμένο ιστό από γεγονότα, πρόσωπα και καταστάσεις μέσα στον οποίο παγιδευόμαστε κι εμείς μαζί με τους πολυάριθμους ήρωές της. Με αξιοθαύμαστη μαεστρία μας αποκαλύπτει σιγά σιγά μικρά κομμάτια μιας πολυσύνθετης αλήθειας που δεν αφορά μόνο το τώρα, αλλά και το πρόσφατο και το απώτερο παρελθόν. Μας αναγκάζει να σκεφτούμε πολύ προσεχτικά τις ενέργειες και τις ψυχοσυνθέσεις κάθε ήρωα και να προσπαθήσουμε να "μπούμε" στο μυαλό του, ώστε να ανακαλύψουμε τον ή τους δολοφόνους. Το γεγονός ότι το νέο θύμα είναι ένα τόσο μικρό, αθώο πλάσμα μας κάνει ιδιαίτερα ευαίσθητους, ενώ η μαεστρία με την οποία χειρίζεται την αποκάλυψη ελάχιστων στοιχείων κάθε φορά, μας οδηγεί πολύ συχνά σε αρχικά "σίγουρα" συμπεράσματα και εικασίες, τα οποία καταρρίπτονται αμέσως μόλις μας αποκαλυφθούν τα επόμενα στοιχεία που έως τότε αγνοούσαμε. Η αποκάλυψη όλου του μυστηρίου θα γίνει μόνο λίγο πριν το τέλος και θα είναι τόσο συγκλονιστική, όσο ακριβώς θα περίμενε ο αναγνώστης από ένα τέτοιο αριστοτεχνικό αστυνομικό μυθιστόρημα.
          Το νέο μυθιστόρημα της Camilla Lackberg, «Η Μάγισσα», είναι πολύ περισσότερα από ένα απλό αστυνομικό μυθιστόρημα, είναι μια "κοινωνική καταγγελία" για τις σοβαρότατες παθογένειες της σουηδικής, και όχι μόνο, κοινωνίας, για όσα αδιανόητα και εγκληματικά έχει διαπράξει η Εκκλησία στο πέρασμα των αιώνων με τον φανατισμό και την αναλγησία της σε κάθε τι διαφορετικό, για τη χαλάρωση του κοινωνικού ιστού και την υποβάθμιση του πραγματικού θεσμού της οικογένειας στις σύγχρονες κοινωνίες, για την αποξένωση των εφήβων από τους γονείς τους και τα άγρια ένστικτά τους που κάποιες φορές ξεσπούν ανεξέλεγκτα σκορπώντας τον τρόμο με την απανθρωπιά τους, ακόμα και για την ενίοτε έντονη προκατάληψη εναντίον των ομοφυλοφιλικών σχέσεων μέσα σε μια τόσο προχωρημένη χώρα όπως η Σουηδία. Πρόκειται για ένα συγκλονιστικό, καθηλωτικό μυθιστόρημα που συνδυάζει περίτεχνα το αστυνομικό με το κοινωνικό, το σύγχρονο με το παλιό, τα στοιχεία μυστηρίου με την ιστορική έρευνα και την κοινωνική ευαισθητοποίηση με την αναγνωστική απόλαυση. Διαβάστε το, Φίλοι μου!  

Υπόθεση Οπισθόφυλλου:

«Ένα ειδυλλιακό αγρόκτημα έξω από τη Φιελμπάκα, στις παρυφές του δάσους. Μια ευτυχισμένη οικογένεια. Μια ηλιόλουστη καλοκαιρινή μέρα. Τίποτα δεν προμηνύει ότι σε λίγες ώρες όλα θα έχουν ανατραπεί. Η είδηση της εξαφάνισης της τετράχρονης Νία πέφτει σαν κεραυνός στην τοπική κοινωνία και ξαναξυπνά τον εφιάλτη.
Από το ίδιο αγρόκτημα τριάντα χρόνια πριν είχε εξαφανιστεί ένα συνομήλικο κορίτσι, η Στέλλα, που βρέθηκε στη συνέχεια δολοφονημένη. Δύο δεκατριάχρονες φίλες καταδικάστηκαν για τη δολοφονία της. Η μία εξακολουθεί να μένει στη Φιελμπάκα, όπου έχει καταφέρει να χτίσει μια ήσυχη ζωή, η άλλη, διάσημη σταρ του Χόλιγουντ πλέον, έχει επιστρέψει στο ψαροχώρι για πρώτη φορά μετά τον φόνο.
Μήπως οι δύο υποθέσεις συνδέονται; Μήπως οι έρευνες της αστυνομίας επηρεαστούν από την έρευνα της Ερίκα για την υπόθεση «Στέλλα», που είναι το θέμα του επόμενου βιβλίου της; Μήπως η ρίζα του κακού κρύβεται ακόμα πιο βαθιά στο παρελθόν, στο ανελέητο κυνήγι μαγισσών του 17ου αιώνα;

Η δέκατη περιπέτεια του επιθεωρητή Πάτρικ και της αγαπημένης του συζύγου Ερίκα είναι μια σκοτεινή ιστορία που αποτυπώνει εξαιρετικά το σύγχρονο πρόσωπο της σουηδικής κοινωνίας με πρωταγωνιστές νέους ανθρώπους, που είναι τα θύματα των αμαρτιών των προηγούμενων γενιών.»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου