Ταξίδια Μέσα Από Τη Λογοτεχνία!

Η Λογοτεχνία είναι για μένα ένα «παράθυρο» σ' έναν μαγικό κόσμο. Κάθε βιβλίο μάς ταξιδεύει σε κόσμους πραγματικούς ή φανταστικούς, τωρινούς, μελλοντικούς ή παρελθοντικούς. Ένα είναι το μόνο σίγουρο, κάθε βιβλίο που μας ενθουσιάζει, μας εντυπωσιάζει ή μας μαγεύει θέλουμε να το μοιραστούμε με άλλους φίλους-αναγνώστες. Έτσι κι εγώ, θέλω να μοιραστώ μαζί σας όσα βιβλία με ενθουσίασαν και με «γέμισαν» με πρωτόγνωρες ιδέες, εικόνες και συναισθήματα. Σαφώς και η άποψη του κάθε αναγνώστη είναι μοναδική και ένα βιβλίο που εμείς λατρέψαμε μπορεί κάποιος άλλος να το αντιπάθησε ή ακόμα και να το μίσησε... Μέσα από αυτήν την οπτική θεωρώ φρόνιμο να μη σχολιάζω όσα βιβλία δεν με εντυπωσίασαν ή με άφησαν αδιάφορη, διότι η άποψή μου είναι απολύτως υποκειμενική. Δεν θα ήθελα να προκαταλάβω αρνητικά κανέναν αναγνώστη, αποτρέποντάς τον από το να διαβάσει ένα βιβλίο το οποίο, ενδεχομένως, να τον ενθουσιάσει. Κάθε βιβλίο απαιτεί το κατάλληλο περιβάλλον, το υπόβαθρο και την ανάλογη διάθεση για να εκτιμηθεί, οπότε καλό θα είναι να μην απορρίπτουμε ποτέ τίποτα. Η έκφραση και αποτύπωση της δικής μου γνώμης για κάθε βιβλίο -αλλά και των απόψεων και σχολιασμών άλλων φίλων-συγγραφέων-αναγνωστών, που αναγράφονται στη σχετική κατηγορία-, έχουν ως μοναδικό σκοπό να εκφράσουν τον θαυμασμό μας για ορισμένα βιβλία που θεωρούμε άξια λόγου και θέλουμε να γίνουν ευρέως γνωστά, βοηθώντας έτσι τους αναγνώστες στην επιλογή του επόμενου βιβλίου που θα διαβάσουν. Πάντοτε με το μεγαλύτερο σεβασμό και θαυμασμό για όλους τους συγγραφείς, που μέσα από τις σελίδες των βιβλίων τους μας «ταξιδεύουν» μακριά από την εκάστοτε πραγματικότητα ή μας βοηθούν να την κατανοήσουμε καλύτερα, αλλά σε κάθε περίπτωση στολίζουν την ψυχή μας, οφείλω ένα μεγάλο ευχαριστώ!

Κλειώ Ισιδ. Τσαλαπάτη

Κυριακή 21 Ιανουαρίου 2018

«ΤΡΕΙΣ ΜΕΡΕΣ, ΜΙΑ ΖΩΗ», του Πιερ Λεμέτρ – Γράφει η Κλειώ Τσαλαπάτη

«ΤΡΕΙΣ ΜΕΡΕΣ, ΜΙΑ ΖΩΗ», του Πιερ Λεμέτρ – Γράφει η Κλειώ Τσαλαπάτη
Εκδόσεις: Μίνωας
Σελίδες: 288
Τιμή: 14€

          Τα σημαντικά γεγονότα πολλές φορές δεν προαναγγέλλουν την άφιξή τους, ούτε προετοιμάζουν ψυχολογικά τους εμπλεκόμενους σε αυτά. Συχνά, όταν συμβαίνουν, μοιάζουν με "κεραυνό εν αιθρία" και ο απόηχός τους αργεί να σβήσει ή ορισμένες φορές δε σβήνει ποτέ. Η πρόκλησή τους δε χρειάζεται να είναι κάποια βαρυσήμαντη αφορμή αλλά ακόμα και το πιο ασήμαντο φαινομενικά συμβάν μπορεί να τα πυροδοτήσει. Το εξαιρετικό μυθιστόρημα του Πιερ Λεμέτρ με τίτλο «Τρεις Μέρες, Μια Ζωή», που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Μίνωας, μας μιλάει για ένα τέτοιο σημαντικό γεγονός, ικανό να αφαιρέσει μια ζωή και να επηρεάσει αμετάκλητα μία ακόμη. Για να συμβούν αυτά δε χρειάστηκαν περισσότερες από τρεις ημέρες, ένα διάστημα σχετικά μικρό, αν το συγκρίνουμε με τον άπειρο χρόνο, αλλά ταυτόχρονα τόσο μεγάλο για τον μικρόκοσμο ενός δωδεκάχρονου, του οποίου ο καλύτερος και πιο πιστός φίλος είναι ένας ξανθοκόκκινος, κοκκαλιάρης σκύλος με το αταίριαστο, αρχαιοπρεπές όνομα Οδυσσέας.
          Ο έφηβος Αντουάν ζει με τη μητέρα του σε μια μικρή επαρχιακή πόλη της Γαλλίας, το Μποβάλ. Χωρίς να είναι μοναχικός, ο δωδεκάχρονος προτιμά να ξοδεύει τον χρόνο του κατασκευάζοντας από το μηδέν μια εναέρια, ξύλινη καλύβα πάνω στα κλαδιά μια τεράστιας οξιάς στο παρακείμενο δάσος, έχοντας για παρέα του τον τριχωτό, τετράποδο Οδυσσέα και το εξάχρονο γειτονόπουλό του, τον Ρεμί Ντεσμέ, αφού η μητέρα του με τους αυστηρούς  κανόνες της του απαγορεύει να ακολουθεί τους φίλους του στις εβδομαδιαίες συγκεντρώσεις τους, όπου το μοναδικό τους ενδιαφέρον είναι το PlayStation και τα πιο δημοφιλή βιντεοπαιχνίδια της εποχής, όπως η Lara Croft. Εκείνον τον Δεκέμβρη, λίγο πριν την έλευση της νέας χιλιετίας, ο Αντουάν θα εμπλακεί ακούσια σε ένα τραγικό γεγονός πάνω σε μια άτυχη στιγμή θυμού και ενώ πενθεί για τον τραγικό χαμό του τετράποδου φίλου του.
          Οι φιλήσυχοι κάτοικοι του γραφικού Μποβάλ συνταράσσονται από την εξαφάνιση του μικρού Ρεμί και για τρεις ολόκληρες μέρες η μοναδική προτεραιότητα όλων είναι να συμβάλουν με όποιον τρόπο μπορούν στον εντοπισμό του εξαφανισμένου εξάχρονου. Αρχές και πολίτες συνεργάζονται αρμονικά με πρωτοφανή προθυμία, ώστε να μπορέσουν να αποτρέψουν την τραγικότερη εκδοχή ενός ενδεχόμενου θανάτου του μικρού παιδιού. Παλαιότερες έχθρες παραμερίζονται και αντιθέσεις και διαφωνίες προσπερνιούνται μπροστά στον έκδηλο πόνο της οικογένειας του Ρεμί ενώ παλιά μυστικά βγαίνουν στην επιφάνεια, καθώς η αστυνομία προσπαθεί με όλες τις δυνάμεις που διαθέτει να πετύχει το πολυπόθητο αποτέλεσμα. Ο έφηβος Αντουάν βρίσκεται στο επίκεντρο των γεγονότων και παλεύει με όλους και, κυρίως, με την ίδια του τη συνείδηση μπροστά στη διαπίστωση του πιο φρικτού ενδεχόμενου για τη ζωή του μικρού του φίλου. Όλα, όμως, θα ανατραπούν όταν μια πρωτοφανής θεομηνία θα πλήξει την περιοχή αφήνοντας πίσω της συντρίμμια, κυριολεκτικά και μεταφορικά.
          Ο Αντουάν θα αφήσει τη γενέτειρά του χωρίς να θελήσει ποτέ να ξανασκεφτεί τα τραγικά γεγονότα εκείνης της θλιβερής εποχής, έχοντας ανοίξει τα φτερά του για τη γεμάτη υποσχέσεις ζωή των ενηλίκων. Δώδεκα χρόνια μετά, έχοντας πραγματοποιήσει αξιόλογες σπουδές και έχοντας προσθέσει ισάξιες ερωτικές εμπειρίες στο ενεργητικό του, επιστρέφει για μια ακόμη φορά στο Μποβάλ με αφορμή τα γενέθλια ενός γείτονα. Εκεί ο νεαρός άντρας θα έρθει αντιμέτωπος με τις επιθυμίες και τα απωθημένα του εφηβικού παρελθόντος του αλλά και με τις καλά "θαμμένες" ενοχές του. Ανακαλύπτει μυστικά για την οικογένειά του που αγνοούσε και οι εξελίξεις σε σχέση με το δάσος όπου έζησε τα παιδικά του χρόνια, θα του φανερώσουν όλη την αλήθεια γύρω από όσα δε γνώριζε.
          Το εξαιρετικό μυθιστόρημα «Τρεις Μέρες, Μια Ζωή» είναι μια πραγματική αποκάλυψη, ένα λογοτεχνικό έργο από έναν βραβευμένο συγγραφέα για τις δραματικές και αναπάντεχες διαστάσεις που μπορεί να πάρει μια ανθρώπινη ζωή, αλλά και για το πόσο αδύναμοι είναι ενίοτε οι άνθρωποι και όλα τα σύγχρονα μέσα που διαθέτουν μπροστά στη μανία της Φύσης. Πρόκειται για ένα βιβλίο που μιλάει για την απρόβλεπτη ανθρώπινη φύση, την οργή που μπορεί να ελλοχεύει ακόμα και μέσα στον πιο ήρεμο άνθρωπο και να πυροδοτηθεί δοθείσης της ευκαιρίας, αλλά και για τη συγχώρεση που μπορεί να χαριστεί από εκείνον που δε μπορεί κανείς να υποψιαστεί. Ένα πρωτότυπο, δυνατό μυθιστόρημα που αξίζει να διαβαστεί.

Υπόθεση Οπισθόφυλλου:

«“Στα τέλη Δεκεμβρίου του 1999 μια απρόσμενη σειρά από τραγικά γεγονότα χτύπησε το Μποβάλ, με το πιο σημαντικό να είναι, φυσικά, η εξαφάνιση του μικρού Ρεμί Ντεσμέ.
Σε αυτή την περιοχή που καλύπτεται από δάση, και που ζει σε αργούς ρυθμούς, η ξαφνική εξαφάνιση αυτού του παιδιού προκάλεσε κατάπληξη και έφτασε να θεωρηθεί, από πολλούς κατοίκους, ο προάγγελος επερχόμενων καταστροφών.
Για τον Αντουάν, που βρισκόταν στο επίκεντρο αυτού του δράματος, όλα άρχισαν με τον θάνατο ενός σκύλου. Του Οδυσσέα.”

Μια μικρή επαρχιακή πόλη της Γαλλίας συνταράσσεται από την εξαφάνιση ενός εξάχρονου αγοριού.
Οι κάτοικοι τρομαγμένοι ζουν στον ρυθμό της έρευνας: άγχος, αστυνομία, δημοσιογράφοι, μάρτυρες, υποψίες, φήμες, παράξενες θεωρίες. Κάτω από την επιφάνεια της επίπλαστης ηρεμίας αναδύονται κρυμμένα μυστικά, ενώ καθώς ο κλοιός σφίγγει γύρω από τον πιθανό δράστη συμβαίνει κάτι απρόβλεπτο, ένα γεγονός πρωτοφανών διαστάσεων που ανατρέπει όλα τα δεδομένα…


Με εξαιρετική πλοκή, άρτια αφηγηματική τεχνική και στοιχειοθέτηση χαρακτήρων, το νέο μυθιστόρημα του βραβευμένου με Goncourt συγγραφέα Πιερ Λεμέτρ τον καθιερώνει ως έναν από τους σημαντικότερους συγγραφείς της σύγχρονης λογοτεχνίας.»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου