Ταξίδια Μέσα Από Τη Λογοτεχνία!

Η Λογοτεχνία είναι για μένα ένα «παράθυρο» σ' έναν μαγικό κόσμο. Κάθε βιβλίο μάς ταξιδεύει σε κόσμους πραγματικούς ή φανταστικούς, τωρινούς, μελλοντικούς ή παρελθοντικούς. Ένα είναι το μόνο σίγουρο, κάθε βιβλίο που μας ενθουσιάζει, μας εντυπωσιάζει ή μας μαγεύει θέλουμε να το μοιραστούμε με άλλους φίλους-αναγνώστες. Έτσι κι εγώ, θέλω να μοιραστώ μαζί σας όσα βιβλία με ενθουσίασαν και με «γέμισαν» με πρωτόγνωρες ιδέες, εικόνες και συναισθήματα. Σαφώς και η άποψη του κάθε αναγνώστη είναι μοναδική και ένα βιβλίο που εμείς λατρέψαμε μπορεί κάποιος άλλος να το αντιπάθησε ή ακόμα και να το μίσησε... Μέσα από αυτήν την οπτική θεωρώ φρόνιμο να μη σχολιάζω όσα βιβλία δεν με εντυπωσίασαν ή με άφησαν αδιάφορη, διότι η άποψή μου είναι απολύτως υποκειμενική. Δεν θα ήθελα να προκαταλάβω αρνητικά κανέναν αναγνώστη, αποτρέποντάς τον από το να διαβάσει ένα βιβλίο το οποίο, ενδεχομένως, να τον ενθουσιάσει. Κάθε βιβλίο απαιτεί το κατάλληλο περιβάλλον, το υπόβαθρο και την ανάλογη διάθεση για να εκτιμηθεί, οπότε καλό θα είναι να μην απορρίπτουμε ποτέ τίποτα. Η έκφραση και αποτύπωση της δικής μου γνώμης για κάθε βιβλίο -αλλά και των απόψεων και σχολιασμών άλλων φίλων-συγγραφέων-αναγνωστών, που αναγράφονται στη σχετική κατηγορία-, έχουν ως μοναδικό σκοπό να εκφράσουν τον θαυμασμό μας για ορισμένα βιβλία που θεωρούμε άξια λόγου και θέλουμε να γίνουν ευρέως γνωστά, βοηθώντας έτσι τους αναγνώστες στην επιλογή του επόμενου βιβλίου που θα διαβάσουν. Πάντοτε με το μεγαλύτερο σεβασμό και θαυμασμό για όλους τους συγγραφείς, που μέσα από τις σελίδες των βιβλίων τους μας «ταξιδεύουν» μακριά από την εκάστοτε πραγματικότητα ή μας βοηθούν να την κατανοήσουμε καλύτερα, αλλά σε κάθε περίπτωση στολίζουν την ψυχή μας, οφείλω ένα μεγάλο ευχαριστώ!

Κλειώ Ισιδ. Τσαλαπάτη

Δευτέρα 5 Μαρτίου 2018

«ΕΓΚΛΗΜΑ ΣΤΟΝ ΠΑΡΑΔΕΙΣΟ», της Τατιάνας Αβέρωφ – Γράφει η Κλειώ Τσαλαπάτη


«ΕΓΚΛΗΜΑ ΣΤΟΝ ΠΑΡΑΔΕΙΣΟ», της Τατιάνας Αβέρωφ – Γράφει η Κλειώ Τσαλαπάτη
Εκδόσεις: Μεταίχμιο
Σελίδες: 272
Τιμή με έκπτωση: 12,96€

          Πριν από σχεδόν δύο δεκαετίες είχα διαβάσει το παλαιότερο, εξαιρετικό και αλησμόνητο μυθιστόρημα της Τατιάνας Αβέρωφ με τίτλο «Το Ξέφωτο» το οποίο και είχα λατρέψει, και που με κάθε ευκαιρία δεν παρέλειπα να συστήσω σε όσους βιβλιόφιλους γνωστούς και φίλους είχα. Έκτοτε, δυστυχώς, δεν έτυχε να διαβάσω ξανά κάποιο δικό της έργο, μέχρι που ήρθε στα χέρια μου το νέο μυθιστόρημά της με τίτλο «Έγκλημα Στον Παράδεισο», το οποίο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Μεταίχμιο. Η εξαίρετη συγγραφέας με εξέπληξε για μία ακόμα φορά με αυτό το τελευταίο πόνημά της, καθώς πρόκειται για ένα καθαρά σύγχρονο μυθιστόρημα το οποίο σατιρίζει και στηλιτεύει όλα τα υπάρχοντα προβλήματα της κοινωνίας μας, κάτι που γίνεται όμως με έναν καυστικό και ενίοτε ξεκαρδιστικό τρόπο. Πώς θα μπορούσε άλλωστε να γίνεται διαφορετικά, αφού και στην ίδια τη ζωή το αστείο και το σοβαρό, το τραγικό και το κωμικό συνυπάρχουν ταυτόχρονα και εναλλάσσονται συχνότατα;
          Το «Έγκλημα Στον Παράδεισο» είναι ένα βιβλίο που συνδυάζει το αστυνομικό στοιχείο με το ερωτικό, την ηθογραφία με τη σάτιρα, την κοινωνική καταγγελία ποικίλων παθογενειών της κοινωνίας μας, και ειδικότερα της κλειστής ελληνικής επαρχίας, με ξεκαρδιστικές κωμικοτραγικές καταστάσεις. Η συγγραφέας με τον ξεχωριστό, δικό της αφηγηματικό τρόπο μας παρουσιάζει ένα ορεινό χωριό της Ηπείρου, με ένα όνομα που παραπέμπει στην ήρεμη, φιλήσυχη και ειδυλλιακή ατμόσφαιρά του, το οποίο και επιλέγει η κεντρική ηρωίδα μας, η Μαρία Λάζου, για να προσφέρει τις υπηρεσίες της ως αγροτική γιατρός. Ταυτόχρονα, το απομακρυσμένο αυτό μέρος, είναι ιδανικό για τη νεαρή γιατρό, η οποία προσπαθεί να ξεπεράσει ένα επώδυνο παρελθόν στην Αθήνα το οποίο εξακολουθεί να την πληγώνει ακόμα. Όλα φαίνονται ήρεμα και ήσυχα και η Μαρία αρχίζει σιγά σιγά να απολαμβάνει ξανά τη ζωή και να επουλώνει τις πληγές της σε αυτό το ησυχαστήριο, έως ότου διαπράττεται ένας στυγερός φόνος. Η μικρή κοινωνία συνταράσσεται και προσπαθεί να χωνέψει το γεγονός πως ο αξιοσέβαστος δήμαρχός τους, ο ευγενικός, δραστήριος και καλοσυνάτος Σπυρίδωνας Κωλέττης βρέθηκε γκρεμοτσακισμένος και με μία σφαίρα στην κοιλιά. Για τη διαλεύκανση της δολοφονίας του η Αστυνομία στέλνει από τα Γιάννενα τον αστυνόμο Περικλή Γαλάνη, με την εντολή να βρει πάραυτα ποιος και γιατί ήθελε τον θάνατο του αξιοσέβαστου και αγαπητού αυτού δημοσίου προσώπου.  
          Εδώ αρχίζει και όλη η περιπέτεια καθώς, στο μικρό χωριό του Παραδείσου, όλοι αγαπούσαν τον δήμαρχό τους, όλοι "έπιναν νερό στο όνομά του", αφού ήταν ένας δραστήριος, σεμνός και φιλικός άνθρωπος με μεγάλη όρεξη για να κάνει πράγματα για τον τόπο του και να πάρει ανάλογες πρωτοβουλίες. Ο Γαλάνης προσπαθεί να "δει" πίσω από την επιφάνεια, να ανακαλύψει τα καλά κρυμμένα μυστικά που πιθανότατα κρατούν οι περισσότεροι κάτοικοι και να διαπιστώσει ποιός είχε κίνητρο για να δολοφονήσει τον δήμαρχο και πώς ακριβώς το έκανε. Στη γιγάντια και δύσκολη αυτή προσπάθειά του συναντά πολλά εμπόδια, με πρώτο και καλύτερο τον διοικητή του τοπικού αστυνομικού τμήματος, τον ανθυπαστυνόμο Ευστάθιο Κιτσούλη, που σαν γνήσιος "καρεκλοκένταυρος" δεν εννοεί να αφήσει τη θέση και την εξουσία του, έστω και προσωρινά, στον νεοφερμένο ανώτερό του από τα Γιάννενα. Η εύκολη λύση για τον κοντόφθαλμο διοικητή είναι να "ρίξει" χωρίς δεύτερη σκέψη την κατηγορία της δολοφονίας στον Τεράστιο, έναν γιγαντόσωμο ντόπιο βοσκό μειωμένης νοημοσύνης, ο οποίος και βρήκε το πτώμα του δημάρχου. Ο αστυνόμος Γαλάνης, όμως, δεν πείθεται τόσο εύκολα, καθώς έχει μάθει να βλέπει και όλα όσα οι άλλοι θέλουν να κρύψουν, όσα αποφεύγουν να ομολογήσουν και να παραδεχτούν, και έτσι αποφασίζει να ψάξει όλες τις πιθανές εκδοχές και να βρει κάθε πιθανό ύποπτο, ώστε να σιγουρευτεί ότι θα αποδοθεί δικαιοσύνη. Στην πορεία όμως, ο νεαρός αστυνόμος μπλέκεται στα δίχτυα του έρωτα, ο οποίος όπως πάντα έρχεται απρόσκλητος και χωρίς να ενδιαφέρεται για την καταλληλότητα της στιγμής ή για δεοντολογίες.    
          Η εξαίρετη συγγραφέας φτιάχνει με περισσή δεξιοτεχνία ένα γνήσιο αστυνομικό μυθιστόρημα, όπου κάθε λεπτομέρεια μετράει και παρασύρει τον αναγνώστη σε ένα ανελέητο κυνηγητό, προσπαθώντας να ανακαλύψει τον πραγματικό δολοφόνο, ενώ ταυτόχρονα, χρησιμοποιώντας το χιούμορ και τη σάτιρα κατορθώνει να θίξει πολλά από τα "τρωτά" της στενής επαρχιακής κοινωνίας. Τίποτα, όμως, δεν είναι αυτό που φαίνεται στο μικρό παραδεισένιο χωριό και σιγά σιγά αποκαλύπτονται τα πραγματικά πρόσωπα των ανθρώπων, τα οποία συχνά μας εκπλήσσουν με τη μαεστρία της προσποίησής τους. Οι σχέσεις τους πολλάκις είναι πολύ διαφορετικές από όσο φαίνεται εκ πρώτης όψεως, οι "ταυτότητές" τους μπορεί να μην είναι οι αληθινές, τα κίνητρά τους πολύ πιο ποταπά από όσο η "τεχνητή" θρησκοληψία τους αφήνει να φανούν και συχνά η επίσημη ιδιότητά τους είναι απλά ένα κοστούμι μασκαρέματος που καλύπτει έντεχνα το βρώμικο και ευτελές υπόβαθρο. Το νέο, συναρπαστικό μυθιστόρημα της Τατιάνας Αβέρωφ είναι ένα ηθογράφημα των ιδιαιτεροτήτων της ελληνικής επαρχίας, ένα αστυνομικό αξιώσεων, μια "ακτινογραφία" των πραγματικών και σοβαρών παθογενειών της σύγχρονης ελληνικής κοινωνίας και, ταυτόχρονα, μια ρομαντική, ερωτική ιστορία που προσπαθεί να ανθίσει μέσα σε εντελώς αντίξοες συνθήκες. Πολλά και θερμά συγχαρητήρια στην αγαπητή συγγραφέα για το εξαίρετο μυθιστόρημά της «Έγκλημα Στον Παράδεισο», το οποίο και σας προτείνω ανεπιφύλακτα να διαβάσετε, Φίλοι μου!

Υπόθεση Οπισθόφυλλου:

«Σε ένα ορεινό χωριό της Ηπείρου, στον Παράδεισο, γίνεται ένας φόνος. Θύμα ο δήμαρχος, ένας άνδρας με ιδιαίτερο παρελθόν. Ο αστυνόμος Γαλάνης έρχεται από τα Γιάννενα για να εξιχνιάσει το απρόοπτο αυτό μυστήριο.

Η Μαρία Λάζου υπηρετεί την θητεία της ως αγροτική γιατρός σ’ ένα ακριτικό χωριό, ξεχασμένο κάπου στα βουνά της Ηπείρου. Η μικρή κοινότητα την αγκαλιάζει, η ζωή κυλάει ήσυχα, σχεδόν ειδυλλιακά. Όλα δείχνουν πως βρήκε το ιδανικό περιβάλλον για να ξεφύγει απ’ το τραυματικό παρελθόν της στην Αθήνα.
Ώσπου γίνεται ένας φόνος…

Ο αστυνόμος Περικλής Γαλάνης έρχεται απ’ τα Γιάννενα για να εξιχνιάσει τον μυστηριώδη θάνατο του δημάρχου Κωλέτη, ενός ξεχωριστού ανθρώπου με ενδιαφέρον παρελθόν που όλοι πίνουν νερό στο όνομά του. Το κίνητρο μοιάζει ακατανόητο. Οι ύποπτοι πολλοί, όσο και απρόβλεπτοι. Η υπόθεση περιπλέκεται καθώς ο Γαλάνης παλεύει να αντιμετωπίσει τα εμπόδια που του θέτει ο ντόπιος αστυνομικός και μια παράξενη ορεινή κοινότητα με τα μυστικά της και τα ψέματά της.»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου