Ταξίδια Μέσα Από Τη Λογοτεχνία!

Η Λογοτεχνία είναι για μένα ένα «παράθυρο» σ' έναν μαγικό κόσμο. Κάθε βιβλίο μάς ταξιδεύει σε κόσμους πραγματικούς ή φανταστικούς, τωρινούς, μελλοντικούς ή παρελθοντικούς. Ένα είναι το μόνο σίγουρο, κάθε βιβλίο που μας ενθουσιάζει, μας εντυπωσιάζει ή μας μαγεύει θέλουμε να το μοιραστούμε με άλλους φίλους-αναγνώστες. Έτσι κι εγώ, θέλω να μοιραστώ μαζί σας όσα βιβλία με ενθουσίασαν και με «γέμισαν» με πρωτόγνωρες ιδέες, εικόνες και συναισθήματα. Σαφώς και η άποψη του κάθε αναγνώστη είναι μοναδική και ένα βιβλίο που εμείς λατρέψαμε μπορεί κάποιος άλλος να το αντιπάθησε ή ακόμα και να το μίσησε... Μέσα από αυτήν την οπτική θεωρώ φρόνιμο να μη σχολιάζω όσα βιβλία δεν με εντυπωσίασαν ή με άφησαν αδιάφορη, διότι η άποψή μου είναι απολύτως υποκειμενική. Δεν θα ήθελα να προκαταλάβω αρνητικά κανέναν αναγνώστη, αποτρέποντάς τον από το να διαβάσει ένα βιβλίο το οποίο, ενδεχομένως, να τον ενθουσιάσει. Κάθε βιβλίο απαιτεί το κατάλληλο περιβάλλον, το υπόβαθρο και την ανάλογη διάθεση για να εκτιμηθεί, οπότε καλό θα είναι να μην απορρίπτουμε ποτέ τίποτα. Η έκφραση και αποτύπωση της δικής μου γνώμης για κάθε βιβλίο -αλλά και των απόψεων και σχολιασμών άλλων φίλων-συγγραφέων-αναγνωστών, που αναγράφονται στη σχετική κατηγορία-, έχουν ως μοναδικό σκοπό να εκφράσουν τον θαυμασμό μας για ορισμένα βιβλία που θεωρούμε άξια λόγου και θέλουμε να γίνουν ευρέως γνωστά, βοηθώντας έτσι τους αναγνώστες στην επιλογή του επόμενου βιβλίου που θα διαβάσουν. Πάντοτε με το μεγαλύτερο σεβασμό και θαυμασμό για όλους τους συγγραφείς, που μέσα από τις σελίδες των βιβλίων τους μας «ταξιδεύουν» μακριά από την εκάστοτε πραγματικότητα ή μας βοηθούν να την κατανοήσουμε καλύτερα, αλλά σε κάθε περίπτωση στολίζουν την ψυχή μας, οφείλω ένα μεγάλο ευχαριστώ!

Κλειώ Ισιδ. Τσαλαπάτη

Τρίτη 24 Απριλίου 2018

«3 ΣΤΟ ΚΟΚΚΙΝΟ», του Γιώργου Γιώτη – Γράφει η Κλειώ Τσαλαπάτη

«3 ΣΤΟ ΚΟΚΚΙΝΟ», του Γιώργου Γιώτη – Γράφει η Κλειώ Τσαλαπάτη
Εκδόσεις: ΣΔ
Σελίδες: 480

          Υπάρχουν κάποιες φορές που ορισμένα βιβλία σε "αιχμαλωτίζουν" από την πρώτη κιόλας σελίδα τους και σε κρατούν δέσμιο μέχρι να γυρίσεις και την τελευταία τους. Μπορεί η αιτία να είναι η πρωτότυπη πλοκή, οι ολοζώντανοι χαρακτήρες, η καθηλωτική γραφή ή το σασπένς που είναι διάχυτο σε ένα βιβλίο. Σπανιότερα κάτι τέτοιο μπορεί να συμβεί με το πρώτο κιόλας πόνημα ενός συγγραφέα, καθώς σχεδόν πάντα "η εξάσκηση επιφέρει την τελειότητα", όπως λέει και το ρητό. Όμως, υπάρχουν και οι εξαιρέσεις που επιβεβαιώνουν τον κανόνα, όπου ένας συγγραφέας κατορθώνει να επιτύχει όλα τα παραπάνω ακόμα και από το πρώτο του έργο. Ένα τέτοιο βιβλίο είναι και το εξαιρετικό πρώτο μυθιστόρημα του Γιώργου Γιώτη που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις ΣΔ με τίτλο «3 Στο Κόκκινο». Από τον τίτλο του και μόνο, το συγκεκριμένο βιβλίο μού κίνησε έντονα το ενδιαφέρον και, διαβάζοντάς το, δικαιώθηκα απολύτως καθώς ανακάλυψα έναν χαρισματικό λογοτέχνη αλλά και μια πρωτότυπη, γεμάτη ανατροπές πλοκή. Το ενδιαφέρον του αναγνώστη κεντρίζεται διαρκώς, μην επιτρέποντάς του ούτε λεπτό να χαλαρώσει την προσοχή του, αφού νιώθει επιτακτικά την ανάγκη να γυρίσει τη μία σελίδα μετά την άλλη μέχρι να φτάσει στο απρόσμενο τέλος. Πρόκειται για ένα ανατρεπτικό αστυνομικό, ψυχολογικό θρίλερ με φόντο πανέμορφα και επιβλητικά σκηνικά από την αρχόντισσα των Κυκλάδων, το οποίο καθηλώνει τον αναγνώστη με την αριστοτεχνική πλοκή, το υποδόριο καυστικό χιούμορ, τις νουάρ αποχρώσεις μιας επώδυνα επίκαιρης πραγματικότητας και τους τραγικούς ήρωες οι οποίοι απαιτούν εκδίκηση, δικαίωση και εξιλέωση.
          Όλα, ξεκινούν στην αρχοντική Σύρο, όταν ο βασανισμένος και αμφιλεγόμενος ήρωάς μας, ο Μάρκος Πολίτης, αποφασίζει να δεχτεί τη θέση που του προσφέρθηκε στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου, αφήνοντας πίσω του ένα παρελθόν γεμάτο από δυσάρεστες και τραυματικές αναμνήσεις. Δέχεται να κάνει μία νέα αρχή, στο όμορφο κυκλαδίτικο νησί, έχοντας ως μόνους συντρόφους του τη γυναίκα του Αθηνά και τον μικρό γιο του Χρήστο. Ο ίδιος έχει συνειδητοποιήσει εδώ και καιρό πως χρειάζεται εξειδικευμένη ψυχιατρική βοήθεια κι έτσι αποφασίζει, κατόπιν συστάσεως της προηγούμενης γιατρού του Αδαμαντίας Σταυρινού, να ζητήσει τη βοήθεια του ντόπιου ψυχιάτρου Βασίλη Μελίδη, ώστε να μπορέσει να διαχειριστεί και, ενδεχομένως, να ξεπεράσει ορισμένες τραυματικές εμπειρίες του, οι οποίες έχουν καταλήξει πλέον να του γίνουν επικίνδυνες εμμονές. Φαίνεται αρχικά πως η αλλαγή περιβάλλοντος και οι νέες αποφάσεις του ήρωά μας αποδίδουν τους πολυπόθητους "καρπούς" και η ζωή του μπαίνει σε μία σειρά, ενώ σταδιακά έρχεται και η επαγγελματική αναγνώριση και καταξίωση. Μήπως, όμως τελικά, δεν είναι ακριβώς έτσι τα πράγματα και μήπως ορισμένες παραισθήσεις αντικαθιστούν την απτή πραγματικότητα που βιώνει ο Μάρκος καθημερινά και μαζί του κι εμείς οι αναγνώστες;
          Ο "μπερδεμένος" ήρωάς μας θα βρει μία ανέλπιστη σύντροφο στην αναζήτησή του για την αλήθεια στο πρόσωπο μιας αρχιφύλακα που καλείται να τον παρακολουθεί στενά, της Μαρίνας Πασπάτη. Οι αρχικές εντολές που έχει λάβει η νέα κοπέλα από τον διοικητή της Σωτήρη Δημητρίου δεν αρκούν για να οριοθετήσουν την απαιτούμενη αυστηρά υπηρεσιακή συμπεριφορά της απέναντι στον Μάρκο και να περιορίσουν όλα όσα εκείνη αισθάνεται, αφού ο έρωτας εισβάλει στη ζωή της ως απρόσκλητος επισκέπτης. Τα πράγματα αρχίζουν να περιπλέκονται κι άλλο, καθώς αποκαλύπτονται ολοένα και περισσότερα άγνωστα γεγονότα από το σκοτεινό παρελθόν του Μάρκου, τα οποία φαίνεται πως δεν ξεπέρασε ποτέ και πως "στοιχειώνουν" ακόμα το παρόν του, επηρεάζοντας τη συμπεριφορά και τη διανοητική του κατάσταση. Ο ψυχίατρος Μελίδης προσπαθεί να βρει την άκρη του νήματος μέσα στους δαιδαλώδεις "διαδρόμους" του διαταραγμένου μυαλού του ασθενή του, χρησιμοποιώντας κάθε θεμιτό, και ενίοτε αθέμιτο, μέσο που έχει στη διάθεσή του, χωρίς όμως να μπορεί να είναι βέβαιος για την έκβαση του τελικού αποτελέσματος. Ακολουθώντας τις συστάσεις και το ιστορικό της συναδέλφου του Αδαμαντίας Σταυρινού επιδιώκει να προσφέρει την πολυπόθητη ίαση στον ασθενή του, που εξακολουθεί να αποτελεί δυσεπίλυτο αίνιγμα και έντονη πρόκληση για την καριέρα και την ηθική του, ακολουθώντας άλλοτε την πεπατημένη έγκριτων ψυχιατρικών τεχνικών και άλλοτε αμφιλεγόμενες πρωτοβουλίες με αμφίβολα αποτελέσματα.  
          Ο ταλαντούχος συγγραφέας κατασκευάζει ένα περίτεχνο, πολυσύνθετο μυθιστορηματικό οικοδόμημα γύρω από τον "κόσμο" μέσα στον οποίο "ζει" ο χάρτινος ήρωάς του, είτε στην πραγματικότητα είτε μέσα στους περίπλοκους διαδρόμους της φαντασίας του, χαρίζοντάς μας ένα ψυχολογικό θρίλερ αστυνομικής λογοτεχνίας από τα πιο πρωτότυπα. Πολυάριθμοι ήρωες μας αποκαλύπτουν τις ζωές τους και τη σχέση τους με τον Μάρκο, ενώ τα αλλεπάλληλα γεγονότα έρχονται μόνο για να ανατρέψουν όσα νομίζαμε πως είχαμε μαντέψει. Μέσα σε ένα από τα πιο όμορφα σκηνικά, αυτό της πανέμορφης Σύρου, με ένα "πανταχού παρόν" κόκκινο Φορντ να μονοπωλεί το ενδιαφέρον μας και, με την ηχητική υπόκρουση πολλών αγαπημένων μελωδιών αλλά και σκηνών από πασίγνωστες ταινίες, καλούμαστε να ανακαλύψουμε κομμάτι-κομμάτι το τραγικό παρελθόν ενός ήρωα ο οποίος απέχει πολύ από τους συνηθισμένους και γι’ αυτό μας μένει αλησμόνητος. Το «3 Στο Κόκκινο» είναι ένα μυθιστόρημα καλοδουλεμένο, με πρωτότυπη και καταιγιστική πλοκή, άρτια σκιαγραφημένους χαρακτήρες, απρόβλεπτες ανατροπές και ολοζώντανες εικόνες που κερδίζει τον αναγνώστη και αφήνει ανεξίτηλη εντύπωση στη μνήμη του. Είναι ένα βιβλίο που αξίζει πραγματικά να διαβάσετε και που, δικαιολογημένα, μας κάνει να ανυπομονούμε για το επόμενο έργο του συγγραφέα! Συγχαρητήρια!

Υπόθεση Οπισθόφυλλου:

«Ο Μάρκος Πολίτης παίρνει τη γενναία απόφαση να δεχτεί τη θέση του λέκτορα που του προσφέρθηκε στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου στην αρχοντική Σύρο. Αφήνοντας πίσω του ένα παρελθόν τραγικό, αναζητά ένα πιο ευοίωνο μέλλον στο κυκλαδίτικο νησί, παλεύοντας συνεχώς με τους προσωπικούς του δαίμονες και με ζοφερές αναμνήσεις που εξακολουθούν ακόμα να ματώνουν την ψυχή του και να σκιάζουν το νου του.
          Πόσο μπορεί να αντέξει το ανθρώπινο μυαλό όταν βάλλεται από άδικα εγκλήματα, αθεράπευτες εμμονές και αδυσώπητες τραυματικές εμπειρίες; Ποιος μπορεί να αποκλείσει το ενδεχόμενο οι ψευδαισθήσεις να φαίνονται ενίοτε πιο αληθινές από την απτή πραγματικότητα; Πόσο σημαντικός μπορεί να είναι ο ρόλος ενός κόκκινου Φορντ που στοιχειώνει τις αναμνήσεις και την πραγματικότητα ενός διαταραγμένου μυαλού; Πού σταματά η φαντασία και πού αρχίζει η πραγματικότητα και σε ποια τελικά είναι καλύτερο να ζει κανείς;»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου