Ταξίδια Μέσα Από Τη Λογοτεχνία!

Η Λογοτεχνία είναι για μένα ένα «παράθυρο» σ' έναν μαγικό κόσμο. Κάθε βιβλίο μάς ταξιδεύει σε κόσμους πραγματικούς ή φανταστικούς, τωρινούς, μελλοντικούς ή παρελθοντικούς. Ένα είναι το μόνο σίγουρο, κάθε βιβλίο που μας ενθουσιάζει, μας εντυπωσιάζει ή μας μαγεύει θέλουμε να το μοιραστούμε με άλλους φίλους-αναγνώστες. Έτσι κι εγώ, θέλω να μοιραστώ μαζί σας όσα βιβλία με ενθουσίασαν και με «γέμισαν» με πρωτόγνωρες ιδέες, εικόνες και συναισθήματα. Σαφώς και η άποψη του κάθε αναγνώστη είναι μοναδική και ένα βιβλίο που εμείς λατρέψαμε μπορεί κάποιος άλλος να το αντιπάθησε ή ακόμα και να το μίσησε... Μέσα από αυτήν την οπτική θεωρώ φρόνιμο να μη σχολιάζω όσα βιβλία δεν με εντυπωσίασαν ή με άφησαν αδιάφορη, διότι η άποψή μου είναι απολύτως υποκειμενική. Δεν θα ήθελα να προκαταλάβω αρνητικά κανέναν αναγνώστη, αποτρέποντάς τον από το να διαβάσει ένα βιβλίο το οποίο, ενδεχομένως, να τον ενθουσιάσει. Κάθε βιβλίο απαιτεί το κατάλληλο περιβάλλον, το υπόβαθρο και την ανάλογη διάθεση για να εκτιμηθεί, οπότε καλό θα είναι να μην απορρίπτουμε ποτέ τίποτα. Η έκφραση και αποτύπωση της δικής μου γνώμης για κάθε βιβλίο -αλλά και των απόψεων και σχολιασμών άλλων φίλων-συγγραφέων-αναγνωστών, που αναγράφονται στη σχετική κατηγορία-, έχουν ως μοναδικό σκοπό να εκφράσουν τον θαυμασμό μας για ορισμένα βιβλία που θεωρούμε άξια λόγου και θέλουμε να γίνουν ευρέως γνωστά, βοηθώντας έτσι τους αναγνώστες στην επιλογή του επόμενου βιβλίου που θα διαβάσουν. Πάντοτε με το μεγαλύτερο σεβασμό και θαυμασμό για όλους τους συγγραφείς, που μέσα από τις σελίδες των βιβλίων τους μας «ταξιδεύουν» μακριά από την εκάστοτε πραγματικότητα ή μας βοηθούν να την κατανοήσουμε καλύτερα, αλλά σε κάθε περίπτωση στολίζουν την ψυχή μας, οφείλω ένα μεγάλο ευχαριστώ!

Κλειώ Ισιδ. Τσαλαπάτη

Σάββατο 19 Μαΐου 2018

«ΑΣΤΕΡΙΑ ΣΤΗΝ ΑΜΜΟ», της Ρένας Ρώσση-Ζαΐρη – Γράφει η Κλειώ Τσαλαπάτη

«ΑΣΤΕΡΙΑ ΣΤΗΝ ΑΜΜΟ», της Ρένας Ρώσση-Ζαΐρη – Γράφει η Κλειώ Τσαλαπάτη
Εκδόσεις: Ψυχογιός
Σελίδες: 496
Τιμή με έκπτωση: 16,92€

          Το «Αστέρια Στην Άμμο», το νέο μυθιστόρημα της Ρένας Ρώσση-Ζαΐρη, που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ψυχογιός, με προσέλκυσε ευθύς εξαρχής από τον σαγηνευτικό του τίτλο. Προσπάθησα να δημιουργήσω μια αντίστοιχη εικόνα στο μυαλό μου, αν και θεώρησα αρχικά ότι ίσως να είναι μονάχα συμβολικός, αλληγορικός και όχι κυριολεκτικός. Διαβάζοντας, όμως, αυτό το εξαιρετικό βιβλίο και ανακαλύπτοντας την ακριβή σημασία του τίτλου, σαγηνεύτηκα ακόμα περισσότερο καθώς οι εικόνες που μου δημιουργήθηκαν από τη χαρισματική πένα της συγγραφέως, ήταν πέρα από κάθε φαντασία. Μέσα από την ευρηματική και άκρως ενδιαφέρουσα ιστορία των πολυπληθών ηρώων του βιβλίου αυτού, ο αναγνώστης περιπλανιέται μεταξύ άλλων σε ένα από τα μαγευτικότερα και πιο αρχοντικά νησιά της χώρας μας, την Ύδρα, ταξιδεύει στην εντυπωσιακή Βαρκελώνη της Ισπανίας, την εξωτική, παραδεισένια Γκόα της μακρινής Ινδίας αλλά και την αιώνια σαγηνευτική  Ρώμη της Ιταλίας, για να καταλήξει και πάλι, σχεδόν νομοτελειακά, στην πανέμορφη Ύδρα, στο μέρος όπου ξεκίνησαν και τελειώνουν όλα.
Η αγαπητή συγγραφέας, έχοντας στο ενεργητικό της πολλά επιτυχημένα μυθιστορήματα για ενηλίκους και ακόμα περισσότερα βιβλία για παιδιά, κατάφερε για μία ακόμη φορά να μας παρασύρει σε ένα μαγευτικό αναγνωστικό ταξίδι, με "όχημα" την εκπληκτική και καθηλωτική μυθοπλασία της, με "οδηγούς" μας τους άρτια σκιαγραφημένους και ολοζώντανους χαρακτήρες που έπλασε και με φόντο όλα τα γοητευτικά μέρη που προανέφερα. Η γραφή της, πάντοτε αισθαντική, παραστατική και γλαφυρή, συχνά τρυφερή και όπου απαιτείται σκληρή, μας καθηλώνει από την πρώτη κιόλας σελίδα, κεντρίζοντας το ενδιαφέρον μας και αναγκάζοντάς μας να γυρίζουμε άπληστα τη μία σελίδα μετά την άλλη ώστε να ανακαλύψουμε τα καλά κρυμμένα μυστικά των ηρώων, καθώς και την πορεία που ακολούθησαν κατά τη διάρκεια της ζωής τους. Ο έρωτας είναι πανταχού παρών, κυριαρχεί πάνω στις επιθυμίες και τις επιλογές του καθένα από αυτούς κι ενώ κάποιοι τον έχουν ως μόνιμο οδηγό και σύντροφο σε κάθε βήμα τους, άλλοι τον αγνοούν επιδεικτικά και βάζουν άλλα συμφέροντα ή κανόνες ως "πυξίδα" τους. Κάποιες φορές, όμως, η Μοίρα είναι αυτή που καθορίζει τελικά τα γεγονότα και τις ζωές των ανθρώπων, ανατρέποντας τα σχέδιά τους και αναποδογυρίζοντας όλα όσα εκείνοι έχουν στήσει με προσήλωση και μεθοδικότητα στο πέρασμα του χρόνου.
Η ιστορία μας, ουσιαστικά, ξεκινά στο πανέμορφο νησί του Αργοσαρωνικού, την Ύδρα, κάπου στα τέλη της δεκαετίας του ’70, με τη μικρή Αλεξία να προσπαθεί να λησμονήσει το πρόσφατο τραγικό παρελθόν της οικογένειάς της, που τη σημάδεψε ανεπανόρθωτα. Μια απλή, καθημερινή της βόλτα σε μία από τις γραφικές παραλίες του νησιού στο οποίο γεννήθηκε και μεγάλωσε, θα αλλάξει για πάντα τη ζωή της. Θα συναντήσει τρία συνομήλικά της αγόρια, τον πανέμορφο, ξανθό, γαλανομάτη Μάξιμο, τον μελαχρινό, δυναμικό Ανδρέα και τον ήσυχο, ευαίσθητο Ίωνα. Τα τέσσερα παιδιά θα ταιριάξουν αμέσως, θα γίνουν αχώριστα, τουλάχιστον μέχρι και την ενηλικίωσή τους, και θα ενωθούν με ισχυρούς δεσμούς αγάπης που θα τους στιγματίσουν για πάντα. Η κοκκινομάλλα Αλεξία μεγαλώνει έχοντας ως "ασπίδα" της τους τρεις φίλους της και την αγάπη που δεν παύουν να της εκδηλώνουν διαρκώς και με διαφορετικό τρόπο ο καθένας, γεγονός που τη βοηθά να απαγκιστρωθεί –όσο αυτό είναι δυνατόν– από το παρελθόν που την πληγώνει. Η κοπελίτσα "ανθίζει" μέρα με τη μέρα, μετατρέπεται σε μία γοητευτική γυναίκα που έχει πάντοτε μία μόνο θέση μέσα στην καρδιά της για τον εκλεκτό, τον ένα και μοναδικό "πρίγκιπα" των ονείρων της. Το παιδικό της όνειρο, το οποίο δεν άλλαξε ούτε στο ελάχιστο στην πορεία των χρόνων, θα πραγματοποιηθεί και η Αλεξία θα ζήσει, επιτέλους, την ευτυχία που ονειρεύεται δίπλα σε εκείνον που αγάπησε από την πρώτη στιγμή που τον αντίκρισε σε εκείνη τη σημαδιακή παραλία. Όταν θα χάσει και τον τελευταίο, αγαπημένο άνθρωπο της οικογένειάς της, η κοπέλα θα ρισκάρει ενάντια σε όλους και όλα και θα "βουτήξει στα βαθιά", αναζητώντας την πολυπόθητη ευτυχία, δίπλα σε εκείνον, τον εκλεκτό της. Μήπως, όμως, δεν είναι τελικά έτσι τα πράγματα και μήπως τα φαινόμενα όντως απατούν και μάλιστα με τρόπο αδιανόητο και ιδιαίτερα σκληρό; 
Στο Νημποριό της Εύβοιας, μια άλλη νεαρή κοπέλα, η Αγαθονίκη, μεγαλώνει σε ένα μικρό χωριό δίπλα στην αγρότισσα γιαγιά της και στη μητέρα της, η οποία δεν έχει σταματήσει ούτε στιγμή να της "δηλητηριάζει" την ευαίσθητη ψυχή της με άσβεστο μίσος για τον άγνωστο πατέρα της. Το κορίτσι μεγαλώνει μέσα στην ανέχεια, τη στέρηση και την κοινωνική κατακραυγή μαθαίνοντας, από τα πρώτα της κιόλας βήματα, να μισεί όχι μόνο τον άνδρα από τον οποίο προέρχεται αλλά και όλους τους άντρες και, κυρίως, τους παντρεμένους. Η Μοίρα θα ανατρέψει για άλλη μια φορά τη ζωή της και θα τη φέρει προ των ευθυνών της αλλά και αντιμέτωπη με έναν μεγάλο έρωτα. Θα μπορέσει η νέα κοπέλα να αποτινάξει από πάνω της τα δεσμά του ασίγαστου μίσους και των προκαταλήψεων που της έχουν επιβληθεί στο πέρασμα των χρόνων, ώστε να διεκδικήσει όλα όσα δικαιούται στη ζωή;
Στην εξωτική και μακρινή Ινδία, σε ένα μαγευτικό μέρος που λέγεται Γκόα, Ο Ιάκωβος προσπαθεί να λησμονήσει το παρελθόν που τον πληγώνει αδιάκοπα και που δεν αφήνει τις "πληγές" του να κλείσουν και να επουλωθούν. Μακριά από όλους και όλα προσπαθεί να ξεχάσει όσα τον οδήγησαν στην απόγνωση, όσα προκάλεσε άθελά του σε αγαπημένα του πρόσωπα και όσα τον στιγμάτισαν για πάντα. Η λήθη είναι το μόνο που αποζητάει, όπως και τη συγχώρεση από όσους πλήγωσε. Πόσο εύκολο είναι, όμως, να δώσεις "άφεση αμαρτιών" σε όσους "ποδοπάτησαν" τα όνειρά σου και σε ανάγκασαν να παρεκκλίνεις από την αρχική σου πορεία χωρίς να ευθύνεσαι ο ίδιος; Πόσο εύκολο είναι να λάβεις την πολυπόθητη "άφεση" από εκείνους που αδίκησες και να εξιλεωθείς προσφέροντας καθυστερημένα στοργή, φροντίδα και ανιδιοτελή αγάπη και προσφορά σε εκείνους από τους οποίους τη στέρησες άδικα; 
Το μυθιστόρημα «Αστέρια Στην Άμμο» είναι ένα συγκλονιστικό και καθηλωτικό βιβλίο, αριστοτεχνικά γραμμένο και, το κυριότερο, εμπνευσμένο από την ίδια τη ζωή, η οποία συχνά ξεπερνά και την πιο αχαλίνωτη φαντασία. Η εξαίρετη συγγραφέας "σκύβει" με ιδιαίτερη τρυφερότητα πάνω από τους "ολοζώντανους" ήρωές της και, σεβόμενη την πραγματική, συγκλονιστική ιστορία που της εμπιστεύτηκε ένας από αυτούς, πλάθει μια μυθοπλασία εμπνευσμένη και συναρπαστική. Θίγει με ιδιαίτερη ευαισθησία κοινωνικά θέματα που απασχολούν διαρκώς τους ανθρώπους όπου κι αν βρίσκονται αυτοί, περιγράφει ονειρεμένα σκηνικά και μέρη από όλο τον κόσμο με ιδιαίτερη ζωντάνια και παραστατικότητα και, πάνω από όλα, αγγίζει τα πιο μύχια ανθρώπινα συναισθήματα και πάθη, όπως ο έρωτας με ή χωρίς ανταπόκριση, η εκδίκηση και το μίσος, η αγάπη σε κάθε της μορφή και η λυτρωτική συγχώρεση που σχεδόν πάντα απελευθερώνει. Πολλά και θερμά συγχαρητήρια στην αγαπητή κ. Ρένα Ρώσση-Ζαΐρη και σας προτείνω ανεπιφύλακτα να το διαβάσετε, Φίλοι μου!

Υπόθεση Οπισθόφυλλου:

«Το ομοίωμα της φρεγάτας καιγόταν στα ανοιχτά μέσα στο σκοτάδι, χαρίζοντας μια απόκοσμη λάμψη στον ουρανό κι η θάλασσα βάφτηκε κατακόκκινη, όταν κάποιος με κόλλησε στον τοίχο, πέρασε τα δάχτυλά του μέσα στα μαλλιά μου και με φίλησε παθιασμένα. Σύγχυση ένιωσα, γλυκιά ζάλη, καίγονταν τα πάντα μέσα μου και δροσίζονταν μαζί. Και τότε η νύχτα έγινε μέρα, ο ουρανός πιτσιλίστηκε ολόκληρος, πλημμύρισε γιορτινά πυροτεχνήματα, μαγευτικά χρωματικά εφέ. Κι ο άντρας που με μάγεψε με το φιλί του ήταν άφαντος…»

Ο γοητευτικός Μάξιμος, ο ευαίσθητος Ίωνας, ο δυναμικός Ανδρέας κι ανάμεσά τους, η Αλεξία. Η γυναίκα που αγαπήθηκε πολύ. Ποιος θα την κάνει δική του για πάντα; Η Αγαθονίκη και ο Ιάκωβος, άσβεστο μίσος και αμαρτίες. Γιατί είμαστε όσα μας έχουν συμβεί. Γιατί δύσκολα ξεφεύγουμε από τα λάθη που έκαναν οι γονείς μας. Μια αληθινή ιστορία ζωής, ένα μυθιστόρημα που λούζεται στο φως και φωνάζει δυνατά το όνομα της αγάπης, από το Α έως το Ω. Για να μην αφήσει τα όνειρα να κοιμηθούν, για να ξυπνήσει τις ελπίδες…»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου